Yu Jin neboli kurkuma (Rhizoma curcumae), oddenek pochází z rostliny kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), která pochází z jihovýchodní Asie. Nejvíce se pěstuje v Číně, Jávě či na Tchajwanu. Jedná se o vytrvalou bylinu, která má řapíkaté kopinaté listy, žluté květy uspořádané do klasovitého květenství, plodem jsou třípouzdré mnohosemenné tobolky. Důležitý je pak článkovaný oddenek. Právě z něj se vyrábí známé koření kurkuma, která je součástí směsi koření pod názvem kari.
Prášek z oddenku, kurkuma, obsahuje velké množství bioaktivních látek. Jedná se např. o terpenoidy (β-elemen, δ-elemen, furanodien, furanodienon, curcumol, germacron, curcumanolidy), esenciální oleje (ar-turmerone), steroly, alkaloidy, fenolické sloučeniny (kurkuminy), diarylheptanoidy ‒ kurkumoidy, steroidy aj.
Využití: