Chlorella je jednobuněčná smaragdově zelená sladkovodní řasa a objevila se na zemi v období prekambia, tedy před 2,5 miliardami let. Objevena ovšem byla až v toce 1890 dánským mikrobiologem M. W. Beijerinckem. Po druhé světové válce začalo její intenzivní studování v Americe na Stanfordském výzkumném ústavu, v roce 1951 se do výzkumů zapojilo i Japonsko a zahájilo pěstování a sběr chlorelly, tedy komercionalizace. Muselo se také ovšem přijít na to, jak nejlépe získat účinné látky z chlorelly, tedy „rozbít“ její stěnu, dezintegrovat ji. Chlorela je pěstována v teplém podnebném pásu, nejvíce v Taiwanu. Vyžaduje čistou mineralizovanou vodu i dostatek světla k fotosyntéze. Nejčastěji se zpracovává do podoby tablet či se užívá jen v podobě prášku, tedy neslisovaná do tablet.
Snad nejznámější a jedinečnou součástí chlorelly je chlorellový růstový faktor, který byl izolován Dr. Fujimakim z Japonska. Tento faktor, podobně jako jiné růstové faktory, podporuje buňky, jejich dělení a sebeobnovu tkání. Dalšími látkami obsaženými v chlorelle jsou proteiny, 18 aminokyselin, tedy včetně těch esenciálních, které si tělo nedokáže vyrobit, RNA, DNA, chlorofyl, polysacharidy, nenasycené mastné kyseliny – palmitooleová, myristová, chlorellin, barvivo xantofyl. Nechybí vitamíny, a to C, skupina B, E, K, A; minerály, např. železo, vápník, draslík, hořčík… v neposlední řadě též sporopollein, který se nachází v buněčné stěně a váže toxický materiál.